KIR JANJA LEKTIRA

Kir Janja lektira spada u najpoznatija dela Jovana Sterije Popovića. Ova lektira se najčešće obrađuje u drugoj godini srednjih škola, pa pročitajte kratak sadržaj, šta je važno kada je analiza likova u pitanju i kako izgleda Kir Janja lektira ukratko prepričana po činovima.
Jovan Sterija Popović rodjen je u Vršcu. Pripada klasicizmu i karakteristično za klasicizam je poštovanje pravila tri jedinstva: vreme, mesto i radnja! Sterija je prvi komediograf, poreklom je Grk. Pisao je prozu i drame, predstavnik je sentimentalizma.
Motiv tvrdičlika preuzeo je iz  Molijerove  komedije „Tvrdica“. Ovo je komedija karaktera  ili psihološka komedija,  gde se ismevaju negativne osobine  ljudi.  U ovom delu  ismevaju se negativne osobine  kao što su: tvrdičluk, uobraženost, hvalisavost, nadmenost. Cilj ove komedije je da zabavi, ali i da pouči.
  • Pisac: Jovan Sterija Popović
  • Književni rod: drama
  • Književna vrsta: komedija karaktera
  • Vreme radnje: prva polovina 19. veka
  • Mesto radnje: srpski delovi Austrijskog carstva, današnja Vojvodina
  • Tema: ismevanje negativnih osobina Kir Janje i njegove porodice

Analiza dela Kir Janja

U sledećem delu analize nalazi se ukratko prepričana lektira Kir Janja kroz činove.
Predislovje ili predgovor, govori o materijalnom položaju pisca i poučnosti komedije.
Ekspozicija – jedinstvo mesta – sve se odigrava u Janjinoj kuci.

Prvi čin

Kir Janja i njegova žena su u kući, on priča o tome kako žene troše mnogo novca na haljine. Juca šije haljinu i  žali se što  udala za njega, kada ju je prosio obećavao je puno, pokazivao dukate, a sada je videla koliko je ustvari škrt. Kir Janja joj takođe nabacuje kako se u njihovoj kući mnogo jede hleb. Kroz dramu se dalje prožimaju primeri u kojima se Janja prikazuje kao sebičan čovek.
U tom trenutku dolazi sluga Petar sa pismom od kir Dime. On mu traži pozajmicu od deset hiljada forinti i Janja prihvata da mu pozajmi. Kir Janja želi da uda svoju ćerku Katicu za njega iako je mnogo stariji od nje, zato što mu je bitno da ne mora d daje pare za miraz i svadbu. Onda izbacuje slugu Petra i proverava da li je neko u okolini kako bi mogao da otvori kovčeg sa dukatima. On razgovara sa njima i tepa im, tako Sterija na smešan način opisuje Janjinu sebičnost i opsednutost novcem.
Kasnije dolazi notar Mišić koji traži novac za bolnicu kir Janja mu se žali kako nema novac i daje mu malu svotu novca (ceo forinat). Na kraju prvog čina dolazi sluga Petar i obaveštava ih da se štala srušila i ubila konje.

Drugi čin

U drugom činu lektire Kir Janja pojavljuje se Janjina kćerka od prve žene, Katica. Juca i Katica razgovaraju o tome kako mlada devojka treba da se ponaša i drži. Katica se žali kako nema lepe haljine ni miraz da bi se dobro udala. Obe se žale na Janjinu škrtost. U tom dolazi Janja i žali se zbog načinjen štete. Tu je i Mišić.
Janja govori Petru da odere konje kako bi mogao da zaradi od prodaje konjske masti. Juca i Katica opet razgovaraju o Janjinom tvrdičluku: on skida pečate sa starih pisma i topi ih kako bi koristio taj vosak za nova pisma. Ulazi Janja ponovo i žali im se kako su ga prevarili kada je hteo da zameni dukate za novac. Lopovi su mu dali lažan novac.

Treći čin

Kir Janja saznaje još loših vesti. Saznaje da mu se kukuruz pokvario i da ne može da ga proda  ukradeni su mu hiljadu forinata u srebru i dvadeset forinata u novcu, nije hteo da kupi novu slavinu za bure sa sirćetom i ono je iscurelo. On hoće da se ubije i razmišlja o načinima: puškom, da se obesi, da se otruje. To bi mu donelo novi trošak . Traži novac od Petra zato što je isekao kaiševe kako bi spasio konja od požara i mlekom gasio požar.
Dolazi notar Mišić, ucenjuje Janju zato što ima lažan novac i to mora da prijavi u magistrat. Mišić to radi kako bi dobio Katicinu ruku, jer je zaljubljen u nju. Janja mu daje ruku svoje kćerke , a umesto miraza izgubljenu obligaciju i Katicin novac. Mišić sve to prihvata. Na kraju mu priznaje da ga je prevario: nije morao da prijavi da ima lažan novac, a izgubljeni novci su pronađeni. Janja se buni, ali Mišić mu ne daje da povuče reč. Saznaju da je kir Dima bankrotirao, Janja tuguje jer mu neće moći vratiti pozajmljeni novac.
Delo se završava srpskom izrekom ,,Skup sve plaća’’ (škrt sve plaća).

Analiza likova

Glavni likovi u drami su kir Janja, Juca, Katica, Mišić, kir  Dima i Petar. Pogledajte opis likova u lektiri Kir Janja sa posebnim osvrtom na analizu kir Janje.

Analiza lika kir Janja

On je grčkog porekla, trgovac i idividualizovan lik.  Koristi grčko-srpski žargon. Često se pojavljuje igra reči (voleti, brinuti, paziti, ljubiti). Živi u Vojvodini, u gradskoj sredini, tu se i obogatio . Bogat JE, ali strahuje da ce propasti i umreti siromašan. Kada je reč o novcu, za njega su svi ljudi neprijatelji. U kontaktu sa ljudima je komičan, jer se stalno žali  kako nema novca, a kad ostane sam, on je tragičan. Kir Janja na kraju ostaje bez novca, samopouzdanja.
Primeri Kir Janjinog tvrdičluka:
  • sam zida šupu, i zato se šupa srušila i ubila mu konja,
  • nije hteo da  kupi slavinu, pa mu je sirće isteklo,
  • ne želi da da novac za bolnicu, u humanitarne svrhe,
  • ne želi da kupi ženi šešir.
  • topi pečate sa dobijenih pisma kako bi dobio vosak

Juca opis

Kir Janjina žena je mlada i udala se za njega zbog novca i po nagovoru svoje majke,. Sada je jako nezadovoljna životom sa Kir Janjom. Janja strahuje da će ga žena prevariti sa nekim  mlađim muškarcem (sa notarošem). Juca i Katica imaju odnos kao majka i kćerka.

Kir Dima

Uspeo je da iskoristi Kir Janjine slabosti, inače on je Grk i Kir Janja mu veruje (zato što želi da oženi njegovu kćerku bez miraza). Kir Dima laska Kir Janji, govorio mu je ono što je on želeo da čuje i uspeva da mu izvuče novac – to je dokaz da Kir Janja nije inteligentan. Jedini lik koji je uspeo da iskoristi sve loše Kir Janjine osobine, bio je Kir Dima!

Katica

Katica za Kir Janju kaže da je dobar čovek i da ima samo njega. Gaji poštovanje, prelazi preko mana (štedeći novac, nije obraćao pažnju na njeno obrazovanje) nije mogla da poveruje da hoće da je uda za Kir Dimu. Sterija odlučuje da Katicu uda za Mišića, da bi je nagradio, jer je ona jako dobra i pametna. Ujedno Sterija pokazuje svoj stav o ugovorenim brakovima mladih devojaka sa starijim muškarcima.

Mišić

On je zaljubljen u Katicu i dolazi stalno u Janjinu kuću da bi je video i pričao sa njom. Na kraju uspeva da iskoristi kir Janju da prihvati da mu da Katicu za ženu.

Sluga Petar

Petar je sluga u kir Janjinoj kući. On jedanaest godina radi za njega i uvek mu je bio veran. Kir Janja ga nije ga dovoljno plaćao i na kraju mu daje otkaz.

Jovan Sterija Popović – kratka biografija

Jovan Sterija Popović je rođen 1806. godine u Vršcu. Otac mu je bio Grk i trgovac. Završio je osnovnu i srednju školu u Vršcu, a kasnije je nastavio školovanje u Temišvaru, Pešti i Kežmaroku. Radio je na Liceju kao profesor, a kasnije dolazi u Beograd na mesto načelnika u Ministarstvu prosvete. Na tom položaju bio je osam godina i pomogao je da se ovori Narodna biblioteka, Narodni muzej i Akademija nauka.
Jovan je pisao školske udžbenike za sve razrede iz nekoliko predmeta. Kasnije se vraća u Vršac gde umire 1856. godine.
Najpoznatija dela Jovana Sterije Popovića:
  • ,,Kir Janja’’ ,
  • ,,Pokondirena tikva’’,
  • ,,Roman bez romana’’ ,
  • ,,Zla žena’’ ,
  • ,,Laža i paralaža’’ i
  • zbirka pesama ,,Davorje’’

Nema komentara

Autor slika teme: kcline. Pokreće Blogger.